Kunnallisvaltuutettu, keskity ergonomiaan, tee hyviä päätöksiä ja pysy kivuttomana koko valtuustokausi

​Nyt kun kunnanvaltuutetut aloittavat työnsä, on hyvä keskittyä hetkeksi oman työskentelyn ergonomiaan, jotta puheet ja päätökset toteutuvat hyvässä vireessä ja keho pysyy kivuttomana koko kauden. Vinkit sopivat erinomaisesti myös kansanedustajille, ahkerille konferenssikävijöille ja kokousmaratoonareille.

Puoli miljoonaa tuntia istumista

Sunnuntaina valittiin lähes 9000 valtuutettua kuntien luottamuspaikoille. Kunnanvaltuustot kokoontuvat 10-20 kertaa vuodessa ja kokous voi kestää 1½ tunnista ½ vuorokauteen – valtuustosalissa istumista kertyy siis arvion mukaan puoli miljoonaa tuntia. Istuminen ei tunnetusti ole kovin hyvästä, nappaa tästä siis vinkit terveellisempään valtuustotyöskentelyyn tai pyydä Valmiudelta tarjousta yksilöllisempään ohjaukseen.

​Kunnanvaltuutettujen ja kansanedustajien työympäristö vaihtuu kotoa kulkuvälineisiin, erilaisiin kokoustiloihin ja varsinaiselle työpaikalle. Työvälineenä on tämän vuoksi lähinnä kannettava tietokone eli läppäri sekä vaihtelevaa laatua olevat tuolit ja pöytä.

Valmiuden toimitusjohtaja, fysioterapeutti Helena Pahkajärvi selasi läpi erilaisia valokuvia valtuuston kokouksista, analysoi valtuutettujen istumatapoja ja listasi kuusi vinkkiä parempiin asentoihin ja terveempään valtuustokauteen. 

Pitkissä istuntorupeamissa kannattaa muistaa vaihtaa asentoa mahdollisimman usein. Niin sanotuissa huonoissa asennoissa voi vallan hyvin piipahtaa, kunhan sen tekee tasapuolisesti molemmin puolin ja hakeutuu sitten taas keskilinjaan.

1. Pää pystyyn ja rento takanoja!

Kun tuoli jää kauas pöydästä, ylävartalo joutuu kumartumaan eteenpäin. Tämä johtaa niskan ylirasittumiseen, koska päätä täytyy jatkuvasti kannatella maan vetovoimaa vastaan. Tuoli kannattaa aina pidempään kirjoittaessa vetää lähelle pöytää, kohentaa asento istumalla kunnolla tuolin perälle, nojata taaksepäin ja vetää läppäri pöydän etureunaan sopivalle etäisyydelle. Nyt pää pysyy pystyssä, kun läppärin näyttöä kallistaa tarpeeksi taakse päin.

Moni kumartuu eteenpäin, jotta keskittyminen onnistuisi. Emme suosittele!

​Silmälasit kannattaa päivittää säännöllisesti ajan tasalle, ettei heikon näön vuoksi joudu kumartumaan näytön puoleen. Kannattaa opetella keskittymään rennossa takanojassa ja samalla kirjoittamaan.

2. Takamus kiinni tuolin selkänojaan

​Mikäli tuoliin istuu niin, että takamus jää hiemankin irti selkänojasta, alaselän notko katoaa. Tällöin selkälihakset venyttyvät ja altistuvat heikkenemiselle, ja pää ohjautuu liian eteen. Asento kannattaa kohentaa ensin etunojassa tuolin perälle, ja sen jälkeen nojata taakse. Tämä istumatekniikka antaa hieman anteeksi heikompilaatuisenkin suoraselkänojaisen tuolin, josta puuttuu alaselän notkon tuki. 

3. Kun istut kyynärpäiden varassa

​Kun ylävartalo on etukumarassa ja käsivarret pöydällä, joudutaan nojaamaan pöytään, mikä  ohjaa ylirasitusta niska-hartiaseudulle. Kun istut tässä asennossa, kallista mieluummin lantiota eteenpäin ja kyynärpäillä työnnä pöytään rintakehää kohottaen. Tällöin yläkyljen lihakset aktivoituisivat mukavasti ja asento olisi ihan kelpo osana muita hyviä asentoja.

4. Tarkkana vinojen asentojen kanssa

​Jos nojaus tapahtuu enemmän oikeaan tai vasempaan kyynärpäähän, vartalo kallistuu ja vastapuolen lihaksisto joutuu kannattelemaan asentoa altistuen ylirasitukselle. Mikäli tykkää istua polvi toisen päällä, on tärkeä huomioida asennon ylävartaloa vinouttava vaikutus. Kannattaa harjoitella kumpikin polvi toisen päällä istuminen yhtä sujuvaksi. 

5. Älä anna älypuhelimen vetää kumaraan

​Kännykkää kannattaa käyttää molemmilla käsillä, ja opetella myös nostamaan se nenän korkeudelle tukien asentoa toisella kädellä kyynärpään takaa. Tällöin voikin nojata taakse, ja pitää pään pystyssä!

6. Vastavenytykset ovat hyödyllisiä

​Joskus työpiste ei kerta kaikkiaan salli ergonomista asentoa. Tällöin vastavenytykset ovat varsin hyödyllisiä ettei kehoon kerry jumituksia. Esimerkiksi lähellä pöytää istuttaessa valtuutetut eivät kaikissa tiloissa pysty ojentelemaan jalkojaan, jos pöydän takaseinä on umpinainen. Tällöin kannattaa viedä usein istuin kauas taakse ja venytellä polvi suorana takareisiä, sekä seisten lonkan etuosia, ettei vähitellen kävelyaskeleet ala lyhetä ja kävelyasento ala koukistumaan lonkista ja polvista. Näin päästään ennaltaehkäisemään monia selkä-, lonkka- ja polvivaivoja jo ennen kuin niitä alkaa ilmetä.

Pidä huolta ja ennaltaehkäise!

Kunta, pidä huolta, että valtuutettusi pysyvät terveinä!
Valmius tarjoaa opastusta kehon kuormituksen ohjaamiseen.
Lue lisää >

Ota yhteyttä