Akseli ja Joel koodaavat työasentoja vaihdellen

​Oli yritys minkä alan tahansa, taustalle tarvitaan lähes poikkeuksetta it-alan osaajia. Tuotteiden ja palveluiden siirtyessä yhä enemmän verkkoon, pelkkä verkkosivujen ylläpito ei enää riitä – asiakkaat haluavat palvelua silloin, kun heille sopii. Akseli Koljonen ja Joel Pulkkinen ahertavat Valmiuden kulisseissa, jotta asiakkaat saisivat entistä parempaa palvelua ja juuri silloin kuin se asiakkaalle sopii. 

​Kuka olet?

Joel: Olen Joel, 24-vuotias neljännen vuoden opiskelija Aalto yliopistossa. Opiskelen Espoon Otaniemessä informaatioteknologiaa. Harrastuksiin kuuluvat kuntosali ja kitaransoitto.

Akseli: Olen Akseli, 23 vuotta ja opiskelen samaa kuin Joel. Harrastan laskettelua, surffausta, kuntosalilla käyntiä, jalkapalloa ja jääkiekkoa.

​Miten päädyit Valmiuteen? 

Akseli: Helenan poika opiskelee samaa alaa. Hän kertoi kaksi vuotta sitten, että Valmiudessa olisi tarjolla tämmöinen projekti, jossa Valmiuden menetelmiä pitäisi saada sähköiseen muotoon. Kävin Helenan luona juttelemassa ja sain paikan.

Joel: …Akseli soitti minulle, että kiinnostaako. Ja kyllähän homma kiinnosti, niin soitin Helenalle ja sovimme, että teemme tämän Akselin kanssa yhdessä. 

Mitä olette nyt viime aikoina tehneet?

Joel: Aloitimme OmaValmiuden suunnittelun puolitoista vuotta sitten, kesäkuussa. Aluksi tehtiin niin sanottu framework eli mietimme hyvin tarkkaan, mitkä ovat tavoitteet, mitä halutaan tehdä ja tutkimme parhaita vaihtoehtoja työkaluiksi. Valmiuden ohjaaja Jukka Valanto auttoi projektissa eteenpäin ja pidimme tiheästi palavereja.

Valmiuden erikoisalaa ovat ergonomia ja työhyvinvointi. Miten tämä on näkynyt teille?

Joel: Helena painotti meille, että on tärkeä pitää ryhti koko ajan kunnossa. Hän katsoi meille täältä Startup saunalta parhaimmat tuolit ja sanoi, että käyttäkää näitä, mutta älkää näitä. Itse opin ihan kantapään kautta, että ne olivat hyviä neuvoja. Nukkuminen on myös tärkeää. Koulutyöt saattavat mennä myöhäseen deadlinien takia, mutta pyrin huolehtimaan riittävästä unesta. 

Startup-saunalta löytyy sähköpöytiä. Onko niitä tullut käytettyä?

Joel: Ei olla kokeiltu, mutta voisi olla mielenkiintoista. Nämä ovat aivan uusia, joten emme ole ehtineet kokeilemaan. Tuolitkin ovat ihan uusia.

​Millaista on työskennellä Valmiudelle?

Akseli: Aika vapaata. Saa käyttää mitä työkaluja ikinä haluakaan, kunhan saadaan hommat tehtyä. Tämä on ensimmäinen oman alan työpaikkani.

Joel: On kiva, kun ollaan vapaasti saatu työskennellä kahdestaan. Ollaan opittu viimeisten vuosien aikana valtavasti asioita, joita koulussa ei opi, niin sanotusti kantapään kautta. Olemme saaneet paljon tukea, kun sitä on tarvinnut. En ole ehtinyt tehdä niin paljon töitä kuin olisin halunnut. Minullekin tämä on ensimmäinen oman alani työpaikka. 

​Miltä tulevaisuus näyttää ja mitä se voisi merkitä Valmiudelle?

Akseli: Minua kiinnostaa matkapuhelintekniikka, tarkemmin langattomat 4G- ja 5G-verkot. Suomi on ykkösmaa siinä tekniikassa. Tulee olemaan iso muutos, kun 5G-tekniikkaa saadaan kaupalliseen käyttöön. 5G mahdollistaa esineiden internetin, jonka ideana on että kaikissa laitteissa olisi ”älyä”. Näitä laitteita voidaan kiinnittää ihmisiin tai mitata heitä ulkoisesti. Datan avulla voidaan seurata ihmisten terveyttä esim. verensokeriarvoja, sykettä, lihasten toimintaa, luustoa jne.

Valmius voi saada asiakkaista uutta tietoa, jonka avulla voidaan saada uusia näkökulmia harjoitteluun, kehittää harjoitusmetodeja ja harjoituksia voitaisiin paremmin kohdentaa harjoituksia paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

Joel: Tulevaisuudessa näen itseni suunnittelu- tai asiantuntijatehtävissä. Unelmatyöpaikka olisi sellainen, jossa pääsee oppimaan jotain uutta. Ja saisi päättää omat työaikansa. Eletään aika jännittäviä aikoja teknologian kannalta. Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tuovat mahdollisesti matkapuhelimiin verrattavissa olevia mullistuksia.

Tulevaisuudessa Valmiudellakin voisi olla jotain näitä mullistavia teknologioita hyödyntäviä palveluita. Palveluita hyödyntävät asiakkaat voisivat osallistua kaikennäköiseen toimintaan poistumatta kotoa tai työpaikalta. Esimerkiksi kotona suoritettava, virtuaalitodellisuudessa tapahtuva venytteleminen voi olla jo muutaman vuoden päästä osa jokapäiväistä elämäämme työhyvinvoinnin edistämisessä.

​Katsotaan, mitä nämä tulevaisuudenkuvat tuovat Valmiudelle. Olemme ylpeitä, että tiimissämme on kehityksen etunenässä kulkevia nuoria.